Informatie Bunnies

Ram of voedster

De meningen zijn erg verdeeld als het gaat om het aanschaffen van een ram of voedster. En ook is het erg verschillend wat gekoppeld kan worden. Mijn advies daarom op volgorde voor jullie hieronder:

  1. Voedster met een gecastreerde ram uit hetzelfde nest/ rond dezelfde leeftijd (LET OP !  LAAT DE RAM OP TIJD CASTREREN)
  2. Voedster en voedster samen uit hetzelfde nest/ rond dezelfde leeftijd
  3. Ram en ram samen uit hetzelfde nest. 

Bij optie 3 geldt dat de konijntje na een paar maanden last kunnen krijgen van hormonen. Ze worden immers ook geslachtsrijp..

Dit uit zich in het rijden op mekaar of eventueel zelfs gevechten. Bij 2 rammen is de kans van slagen het minst. Maar je kunt de kans van slagen groter maken, mits je geen voedster in de buurt hebt. Of door ze beiden of de dominantste te laten castreren op jonge leeftijd. 

 

Een ram is qua karakter vaak liever dan een voedster. Ze zijn aanhankelijker en makkelijker in omgang. Voedsters hebben toch vaak de neiging wat lelijker gedrag te vertonen i.v.m. hormonen. 

 

Het is een feit dat konijnen groepsdieren zijn. Het liefst zou ik dus wel zien dat een konijntje wat opgehaald word bij 1 of meerdere soortgenoten komt te zitten. Echter zijn er fokkers die dit ook verplichten. Dit is niet mijn keuze om te doen. Mits het konijntje voldoende aandacht krijgt, mag deze ook alleen verhuizen. 

 

 


Huisvesting

Bij mij in mijn ''stalletje'' hebben de hangoren meer dan genoeg ruimte. Onze hokken zijn 1.55cm breed x 65cm diep. Ook zit er een schot tussen de hokken  waardoor ik het hok dubbel zo groot kan maken. Dan is het hok dus 310cm x 65cm  Dit is wel nodig als er een nestje geboren word. Zo hebben ze genoeg ruimte om zich te kunnen bewegen en lekker languit de kunnen liggen.  

Als bodembedekking gebruik ik zelf stro. Maar er zijn meerdere opties zoals:

  • Vlas 
  • Houtsnippers 
  • Zaagsel/ houtvezel 
  • Hennepvezel
  • Papier/karton
  • Katoen
  • Kranten

De laatste 3 opties raad ik alleen aan als je je konijntje hebt laten opereren. Dit zijn dan de schoonste opties, zodat de bodembedekking de wond niet kan gaan irriteren. 

 

Mijn hangoren komen regelmatig buiten. Ik heb een meidengroep die samen met de kippen overdag heel de dag los mogen. En 's avonds terug in de stal moeten. Daarnaast heb ik losse rennen zodat de nijnen om & om lekker buiten genieten. De Franse Hangoor rammen mogen om & om genieten van een groot stuk speelweide. 


Voeding & Water 

Brokken

Bij mij krijgen de hangoren allemaal hetzelfde voer. Dit is een bix brok van Havens M5 Excellent. Dit is een volledige brok waar alles in zit. Uiteraard heb je ook andere goed brokken. Geef 2x per dag brok, en het liefst rond dezelfde tijd. Zo kun je goed in de gaten houden of hij/zij goed eet.

LET OP! Geef geen gemengd voer!! Hier halen de konijnen het lekkers uit en laten de belangrijke vitaminen liggen die voornamelijk in de bix brokken zit. 

 

Hooi

Hooi moet een konijn de gehele dag tot zijn beschikking hebben, Ruwvoer is namelijk enorm belangrijk voor een konijn. De darmen mogen niet stil komen te liggen. Een konijn mag daarom ook nooit een maaltijd overslaan! Als dit wel gebeurd neem dan contact op met je Dierenarts, ze kunnen namelijk verstopt geraakt zijn --> vergelijkbaar met koliek bij paarden. 

 

Kruiden

Naast hooi kun je ook ervoor kiezen om zo nu en dan wat gedroogde kruiden te geven. Dit vinden de meeste konijnen heerlijk en het is veel gezonder voor ze dan de ''snoepjes''. Vergeet niet dat kruiden als extra gegeven dient te worden. En niet in plaats van het hooi.

 

Water

Een konijntje heeft vers water tot zijn beschikking nodig. Ververs daarom het water dagelijks. En bij warm weer meerdere malen per dag. 

In stilstaand water ontstaan bacteriën waardoor je konijn ontzettend ziek kan worden. 

 

Groente & Fruit 

Naast hun dagelijkse benodigdheden is het goed om heel af & dan eens je konijn te verwennen met groente & fruit. Verkies hierbij groente altijd boven fruit. 

 

Snoepjes

Probeer geen of in ieder geval zo weinig mogelijk snoepjes te geven!!! Dit kan het PH gehalte van de urine zo veranderen dat er blaasstenen kunnen ontstaan. ( zie rechtse afbeelding hieronder --> de witte bollen zijn stenen) Deze moeten dan operatief verwijderd worden 

 

Maak de etensbak & de drinkfles regelmatig schoon!


Verzorging 

Nagels

Zorg voor een goede verzorging door netjes de nagels van je konijn bij te houden.

 

Vacht

Ook al hebben de hangoren geen lange vacht, is het wel belangrijk om af en dan met een zachte borstel hun vacht bij de houden. Dit is ook nog eens een mooi moment om te kroelen en daardoor ook een band op te bouwen met je lieve hangoor.

 

Oren/Ogen

Houd de ogen en oren van je konijn goed schoon. Bij de Franse hangoren zie je soms nog wel eens wat traan ogen. Houd goed in de gaten of de oogleden niet naar binnen of juist naar buiten toe gekruld zijn. 

 

Tanden (zie voorbeeld afbeelding onder dit kopje)

Konijnen hebben 2 rijen tanden een de voorkant van hun gebit. Zowel onder als boven bestaat het gebit uit stiftanden en snijtanden. Uiteraard is een konijn ook in het bezit van kiezen, waardoor hij zijn eten fijn kan malen. Je hebt verschillende afwijkende standen van het gebit van een konijn. De zogenaamde olifantstanden zorgen er voor dat de tanden te lang en krom groeien, waardoor het dier nauwelijks meer kan eten. Ook doet dit nog onwijs veel pijn. 

 


Inenten Ja/Nee

De kleintjes worden bij mij niet ingeënt. Deze keuze wil ik over laten aan de nieuwe eigenaar. Ik kan er eventueel voor zorgen dat het konijntje wel met enting naar zijn of haar nieuwe huisje kan verhuizen. Uiteraard is dit tegen een meerprijs. 

Wanneer wel:

  • Als je zelf fokker bent en veel wisseling hebt van konijnen en of mensen die in aanraking komen met konijnen. 
  • Als je heel vrij woont en er ook wilde konijnen in de buurt zijn
  • Als je konijntje veel in aanraking gaat komen met soortgenoten 
  • Als je je konijntje naar een opvang o.i.d. brengt. 

Wanneer niet: 

  • Als je het zelf niet wilt of er geen goed gevoel bij hebt.

 

Verschillende vaccinaties tegen verschillende ziektes:

  • RHD1 + RHD2 --> Een enorm besmettelijke en vaak ook fatale konijnenziekte.
  • Myxomatose --> Ernstige en veelvoorkomende infectieziekte, met name overdraagbaar via stekende insecten

 

De meeste entingen moeten jaarlijks herhaald worden, overleg met uw eigen Dierenarts voor het juiste advies.